Провеждането на Олимпийските и Параолимпийските игри в японската столица Токио, насрочени за лятото на 2020 г., все повече е под въпрос, след като Канада стана първата голяма страна, която се оттегля от игрите, съобщават световните осведомителни агенции.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе призна за пръв път, че Олимпийските игри могат да бъдат отложени заради пандемията от новия коронавирус.

Спортните власти на Австралия обявиха, че е "очевидно", че игрите няма да могат да се проведат, като казаха на спортистите си да се подготвят за провеждането на игрите през 2021 г.

Очаква се Международният олимпийски комитет (МОК) да реши съдбата на игрите след четири седмици.

Към момента откриването на игрите трябва да се състои на 24 юли.

От Канадския олимпийски комитет казаха, че са взели "трудното решение" за оттегляне от игрите след консултации със спортисти, спортни организации и канадското правителство. Канадският олимпийски комитет "настоятелно призова" МОК, Международния параолимпийски комитет и Световната здравна организация (СЗО) да отложат игрите за следващата година.

Шефът на МОК убеждава: Отмяна на Олимпийските игри не стои на дневен ред

Шефът на МОК убеждава: Отмяна на Олимпийските игри не стои на дневен ред

Обсъждали всякакви варианти

"Въпреки че признаваме присъщите усложнения около отлагането, нищо не е по-важно от здравето и безопасността на нашите спортисти и световната общност", изтъкнаха от Канадския олимпийски комитет.

Канадците по-късно публикуваха съобщение в "Туитър", в което се казва: "Отложи днес. Побеждавай утре."

В продължение на седмици японските власти настояваха, че игрите ще се проведат по план.

Ала изказвайки се в парламента днес, Абе призна за пръв път, че Олимпийските игри може би ще трябва да бъдат отложени.

"Ако е трудно да се проведат (игрите) по пълен начин, решение за отлагане би било неизбежно, тъй като смятаме, че безопасността на спортистите е от първостепенно значение", подчерта японският премиер.

Той обаче настоя, че игрите няма да бъдат отменени изцяло.

В Япония мислят за отлагане на Лятната Олимпиада

В Япония мислят за отлагане на Лятната Олимпиада

Гърция запалва олимпийския огън без зрители и журналисти

Олимпиадата никога не е била отлагана или отменяна в мирно време. Олимпийските игри през 1940 г., които бяха отменени заради Втората световна война, трябваше да се проведат в Токио.

МОК заяви, че отлагането е един от "сценариите", но настоява, че отмяната "не би решила нито един от проблемите или би помогнала на някого".

В писмо до спортистите президентът на МОК Томас Бах каза: "Животът на хората има предимство пред всичко, включително и провеждането на игрите... В края на този тъмен тунел всички ние ще преминем заедно, без да знаем колко време ще отнеме, Олимпийският огън ще бъде светлина в края на този тунел."

По-рано днес Австралия каза на своите спортисти да се подготвят за провеждането на Олимпийските и Параолимпийските игри през следващото лято.

Вчера ръководителят на световната лекоатлетическа федерация Себастиан Коу написа до Бах, че провеждането на игрите през юли не е "нито възможно, нито желателно".

От своя страна Американската лекоатлетическа федерация също призова за отлагане на игрите.