Мароканците, които излизат от домовете си, без да носят маски, рискуват да бъдат хвърлени в затвора до три месеца и да получат глоба в размер до 126 долара.

Новата заповед влезе в сила от днес за излизащите от домовете си по време на блокадата заради новия коронавирус, която беше наложена в средата на март.

Решението беше обявено вчера след заседание на правителството, на което е било обсъдено как да се контролира разпространението на вируса.

Носенето на маски на публични места в Украйна вече е задължително

Носенето на маски на публични места в Украйна вече е задължително

Всички посещения в паркове, зони за отдих, спортни площадки и игрища са забранени

Маските за лице трябва да се продават на субсидирана цена от 0,08 долара всяка.

До следващата седмица Мароко планира да произвежда почти 6 млн. маски на ден, увеличение спрямо сегашната цифра от 3,3 млн. маски, уточни говорителят на министерството на индустрията, цитиран от "Ройтерс".

Досега северноафриканската страна е регистрирала 1 141 заразени с коронавирус и 83 починали.

Градове във Франция осигуряват и задължават носене на маски

Градове във Франция осигуряват и задължават носене на маски

Кметът на Ница, столицата на Френската Ривиера, съобщи, че всички жители на града ще получат маски в рамките на 8-10 дни, които могат да се използват за месец

Властите наложиха на 19 март извънредно положение заради опасността за общественото здраве. Хората могат да напуснат домовете си, за да си купят храна или лекарства, но само онези с разрешителни могат да отидат на работа.

Оттогава повече от 8 600 души са били арестувани и съдени за пренебрегване на правилата на блокадата, включително за непредставяне на разрешително, незаконно транспортиране на хора или продажба на фалшиви стоки.

В момента Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва маски за лице да се носят от широката общественост, като съветва да се използват от болни или медицински лица, които се грижат за пациенти с коронавирус.

СЗО отсече: Маските няма да победят коронавируса, няма чудодейно решение

СЗО отсече: Маските няма да победят коронавируса, няма чудодейно решение

"Ако се носят маски, те трябва да се използват безопасно и правилно"

СЗО изтъква, че честото миене на ръцете и социалното дистанциране са по-ефективни за спиране на разпространението на вируса, но експертният съвет на СЗО оценява допълнителни изследвания по въпроса.

Експертите предупреждават, че маските за лице трябва да се носят правилно, да се сменят често, да се свалят и изхвърлят правилно и да се използват в комбинация с добра хигиена.

През уикенда американците бяха посъветвани да използват чист плат или материя, за да покриват лицата си, докато са на публично място.

Специалисти в Европа казват, че маските за многократна употреба могат да увеличат шанса за заразяване, тъй като има голям шанс вирусни частици да преминат през плат и проблеми с влагата могат също така да означават, че платът задържа вируса.

Германия с план за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април

Германия с план за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април

Експертите предупреждават, че в Германия могат да починат повече от 1 милион души