През нощта лодка с мигранти, които се опитаха да прекосят реката от Сърбия към Босна и Херцеговина, се преобърна в река Дрина, съобщи сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич на 22 август, цитиран от балканската редакция на Радио "Свободна Европа".

"Тази сутрин, около 5 часа, граничната полиция на Любовия е била информирана от граничните власти на Босна и Херцеговина, както и от местен жител, че лодка с мигранти, които се опитали да пресекат реката от Сърбия между село Дърлаче в община Любовия и Орлице в община Зворник, БиХ "се преобърна през нощта в Дрина," каза Дачич.

Най-малко трима мигранти са се удавили, а над 10 остават в неизвестност. Властите в Босна и Херцеговина звадиха три тела , каза директорът на Гражданската отбрана на босненската Република Сръбска Борис Търнинич пред агенция Срна.

"По неофициална информация в лодката е имало 30 души, от които 15 са стигнали до брега", каза Трнинич.

Веднага след сигнала на място са изпратени полицаи и спасители, като в момента текат усилени спасителни и издирвателни действия по реката и крайбрежието.

"Освен членове на полицейския участък в Любовия и отдела за спешна помощ, членове на граничния полицейски участък в Любовия и Регионалния център на граничната полиция на Босна и Херцеговина също участват в издирването, както и членове на водолазното звено на жандармерията на Сърбия," каза Дачич.

Сърбия е част от т. нар Балкански маршрут, през който минават мигрантите на път за Западна Европа.

През последните десет години река Дрина е отнела живота на най-малко 40 мигранти, опитали се да я прекосят, сочат данни на Радио Свободна Европа към февруари 2024 г.

Миналата година повече от 100 000 мигранти са преминали през Сърбия, което е с 12 процента по-малко от 2022 г., според данни на сръбския Комисариат за бежанците и миграцията (KIRS).

Автомобил с 8 мигранти се обърна на изхода за Смолян на АМ "Тракия"

Автомобил с 8 мигранти се обърна на изхода за Смолян на АМ "Тракия"

Водачът е избягал