Малко известна полово предавана инфекция може да се превърне в следващия супермикроб (устойчива на използваните днес антибиотици бактерия), освен ако хората не станат по-бдителни, предупреждават експерти.

Mycoplasma genitalium често няма симптоми, но може да предизвика възпаление на таза, което може да причини безплодие у някои жени.

Инфекцията може да бъде пропусната и ако не се лекува правилно, тя може да развие резистентност към антибиотици.

Mycoplasma genitalium е бактерия, която може да предизвика възпаление на уретрата при мъжете, предизвиквайки изтичане на гной от пениса и причинявайки болезнено уриниране.

При жените бактерията може също така да предизвика възпаление на репродуктивните органи (утробата и фалопиевите тръби), причинявайки болка и евентуално треска и известно кървене.

Човек може да се зарази с въпросната бактерия, правейки незащитен секс с някого, който е неин носител. Презервативите могат да предотвратят това разпространение.

Mycoplasma genitalium невинаги предизвиква симптоми и невинаги се нуждае от лечение, но бактерията може да бъде пропусната или сбъркана с друга полово предавана инфекция, като например хламидия.

От Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ подчертават, че това е причина за тревога, съобщава БиБиСи.

Тестове за Mycoplasma genitalium са били разработени наскоро, но все още не са налични във всички клиники във Великобритания.

Подчертава се, че може да се лекува с антибиотици - но инфекцията развива резистентност към някои от тези лекарства.

Степента на изкореняване на Mycoplasma genitalium след лечение с едно семейство антибиотици, наречени макролиди, намалява в световен мащаб. Резистентността към въпросните антибиотици в Обединеното кралство се оценява на около 40%.

Друг антибиотик, азитромицин, все още действа в повечето случаи.