Министърът на туризма в Непал и още шест души бяха загинаха, когато хеликоптерът им се разби в източен район на страната, съобщава "Ню Йорк таймс".

Хеликоптер на "Еър Дайнасти" се разбива в планинския район Таплеюнг по време на пътуване, за откриване на проект за парапланеризъм за насърчаване на местния туризъм. Всички на борда са загинали, включително министърът на туризма Рабиндра Адхикари.

Радж Кумар Четри, генерален мениджър на международното летище "Трибхуван", което обслужва Катманду, столицата на Непал коментира, че катастрофата в региона, който граничи с Индия и Тибет, вероятно е причинена от лошо време. Говорител на непалската полиция, Утам Радж Субеди съобщава, че телата са намерени и се опитват да ги върнат в Катманду.

Адхикари три пъти е член на парламента на Непал и поема поста министър на туризма преди година. Той постави като приоритет развитието на най-отдалечените летища в страната и ускоряване на инфраструктурни проекти.

Миналата година той инициира разследване на правителството за многомилионна измама за спасяване с хеликоптери за пътуващи към Еверест и други върхове.

"Наистина съм шокиран. Това е голяма загуба за туристическата индустрия", коментира Дийпак Джоши, изпълнителен директор на Непалския съвет по туризъм.

Непал има проблеми по отношение на безопасността на полетите. През 2013 г. ЕС забрани на всички базирани в Непал авиокомпании да летят във въздушното пространство на блока.

Миналата година самолет на Бангладеш се разби на летище "Трибхуван", загинаха 51 души на борда. Правителствено разследване обвини бангладешкия пилот и местните ръководители на полети за "липсата на самоувереност" при безопасното насочване на турбовитловия самолет.

Пътнически самолет се разби на летището в Катманду
Обновена

Пътнически самолет се разби на летището в Катманду

На борда е имало общо 71 души