Специфична мутация в новия коронавирус може значително да увеличи способността му да заразява клетки, показва проучване на американски изследователи, съобщава "Ройтерс".

Изследването може да обясни защо ранните епидемии в някои части на света не са стигнали до огромни здравни системи толкова, колкото други огнища в Ню Йорк и Италия, според експерти от Scripps Research.

Мутацията, наречена D614G, увеличава броя на "шиповете" на коронавируса - това е частта, която му придава отличителна форма. Тези шипове са това, което позволява на вируса да се свързва и заразява клетките.

"Броят или плътността на функционалните шипове на вируса е 4 или 5 пъти по-голям поради тази мутация", казва Хиерюн Чоу, един от старшите автори на изследването.

Изследователите коментират, че все още не е известно дали тази мутация засяга тежестта на симптомите на заразените хора или увеличава смъртността.

Изследователите, провеждащи лабораторни експерименти, обяснява, че трябва да се направят повече изследвания, включително контролирани проучвания - златен стандарт за клинични изпитания, за да се потвърдят техните открития от експерименти с епруветки.

По-стари изследвания показват, че новият коронавирус SARS-CoV-2 мутира и се развива, докато се адаптира към своите човешки гостоприемници.

По-конкретно, мутацията на D614G бе отбелязана като спешен проблем, тъй като изглежда се очертава като доминираща мутация.

В момента проучването на Scripps Research е в процес на партньорска проверка.

Бели дробове, сърце, бъбреци и мозък - мишена на COVID-19

Бели дробове, сърце, бъбреци и мозък - мишена на COVID-19

Особености на пандемията