Съгласно информация на т.нар. "Народна милиция" на самопровъзгласилата се Донецка народна република корабът "Царевна" с български екипаж и още един кораб "Лейди Аугуста", които се намират в пристанището на Мариупол "са пленени от националистите от (батальона) "Азов", става ясно от публикация в Telegram-канала на сепаратистката милиция.

По-късно същата Народна милиция в ДНР съобщи, че двата кораба Царевна и Лейди Аугуста" са завзети от украински националисти и държат екипажите им като заложници. Съобщението се разпространява и от държавната агенция Новости. Според съобщението националистите от "Азов" стрелят със 120-милиметрови минохвъргачки, различни видове гранатомети и стрелково оръжие от палубите.

Едновременно с това ДНР съобщава, че са "освободили" 47 "заложници" от други кораби - те са моряци с произход Русия, Украйна, Азербайджан и Египет.

От Ситуационния център на Министерството на външните работи на Република България заявиха, че "българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях, предаде БГНЕС.

Малко по-късно от МВнР категорично отрекоха пред БНТ информацията за превземане на българския кораб "Царевна", който е блокиран на пристанището в Мариупол.

Твърденията за завземане от украинските националисти "Азов" бяха излъчени от Донецката народна република и от руски медии.

За БНТ от министерството на външните работи съобщиха, че от Ситуационния център, който следи ситуацията с кораба в Мариупол, са разговаряли с моряците ни на него и съобщенията, че корабът е завзет са отречени напълно.

Управителят на фирмата, наела екипажа на кораба "Царевна", също отрече информацията, че плавателният съд е бил превзет. За БНТ той уточни, че е разговарял с екипажа, моряците са в добро състояние и няма бунтовници на кораба.

Агенцията припомня, че в петък премиерът Кирил Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба "Царевна", когато бойните действия там спрат и вече е имало специално изпратена група, но е било преценено от капитана, че рискът е твърде голям и най-безопасно е ако екипажът остане на кораба. Според българския премиер се водят разговори и с двете воюващи страни и засега обстановката там остава много несигурна.

260 критични метра делят моряците ни в Мариупол от открито море

260 критични метра делят моряците ни в Мариупол от открито море

В този участък обаче се водят активни бойни действия