Най-младата джихадистка във Великобритания получи строга присъда. Сафа Булар ще лежи до живот в затвора, съобщава в. "Дейли мейл".

Вестникът уточнява, че 18 - годишната ученичка трябва да излежи поне 13 години от присъдата си, преди да поиска нейното преразглеждане.

Приятелката на джихадиста от Южна Франция също се радикализирала

Приятелката на джихадиста от Южна Франция също се радикализирала

18-годишна жена все още е задържана за разпит по случая

Сафа Булар беше призната за виновна, че е подготвяла терористичен акт. Ученичката е искала да замине за Сирия, където да се ожени за ислямист. Плановете ѝ се провалят, след като нейният годеник загива.

Това е подтиква да замисли терористичен атентат срещу Британския музей. В подготовката на атентата тя е подкрепяна от своя майка Мина Дих и нейната сестра Ризлайн. Всички жени били радикализирани от исляма и създали първата във Великобритания изцяло женска терористична клетка.

Американски дрон е убил британската джихадистка "Бялата вдовица" в Сирия

Американски дрон е убил британската джихадистка "Бялата вдовица" в Сирия

Известна е като онлайн вербовчик, а понякога е публикувала пропагандни послания в социалните медии

Те започнали да разискват плановете си за нападение в специализирани групи за ислямистки терор. Техните планове достигнали до агент под прикритие от МИ-5.

След получаването на информацията властите решили да разбият клетката.

Семейството се радикализирало от години.

През лятото на 2014 г. Сафа бяга от вкъщи. През август същата година нейната сестра Ризлайн е хваната от полицията в Истанбул при нейния опит да се свърже и присъедини към Ислямска държава. Седмици по-късно Ризлайн е върната във Великобритания.

Двете сестри се радикализират от извършените през ноември 2015 г. терористични нападения на ислямисти в Париж.

Поведението им е насърчавано от тяхната майка, която също преглъща идеите на радикалния ислям. Семейството е засичано да слуша и да изтегля проповеди на крайни имами, проповядващи свещен джихад срещу Запада.