В гората край Чернобил над 10 часа гасят пожар в торфена почва, съобщи УНИАН, позовавайки се на Украинската служба за извънредни ситуации.

В 17:10 часа местно време на 29 юни на територията на горския комплекс "Чернобилска гора" в Забранената зона на задължителното изселване в района на селата Ковшиловка и Полеское в отлива на река Уж се запалиха сухи треви и тръстика. Огънят се разпространи на площ около 130 хектара.

Според УНИАН, ситуацията е под контрол. Продължава гасенето на две локализирани торфени огнища на обща площ от 5,2 хектара, за ден са изгасени около 0,3 хектара. В гасенето участват 15 единици техника и 90 души. На място има развърнат щаб. Първият зам.-председател на Държавната служба за извънредни ситуации координира процесите.

Торфените пожари са опасни, защото земята прогаря в дълбочина над 6-8 метра. Това може да доведе до падане на къщи, коли или хора. Дори след ликвидацията на огнищата, дълго време се запазва висока температура.

За хората е опасен и задушливия смог от изгарянето на торфа, защото той съдържа въглероден окис, меки прахови частици, бензол и други продукти, които влошават здравето.

За евентуална опасност от радиация, която да бъде пренесена на територията на България от Агенцията за ядрено регулиране уверяват, че стойностите на гама-фона в България за последните 24 часа са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони.