Гръмотевични бури с торнадо причиниха смъртта на най-малко 21 души в четири щата в САЩ, съобщава "Ройтерс".

Освен това те разрушиха стотици сгради, а метеоролозите предупреждават за още по-тежко време.

По данни на държавните служби за извънредни ситуации сред загиналите през тридневния празничен уикенд по повод Деня на паметта има най-малко осем жертви в Арканзас, седем в Тексас, четири в Кентъки и две в Оклахома.

Силна гръмотевична буря беше обявена за части от Ню Джърси, Ню Йорк и Пенсилвания до понеделник вечерта. Предупреждението беше в сила за над 30 милиона души в североизточната част на страната, тъй като се очакваше бурите да се придвижат към тази част на източното крайбрежие.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешер обяви извънредно положение рано в понеделник. Метеорологичната служба издаде предупреждение за силна гръмотевична буря за района на Атланта и други части на Джорджия, както и за няколко западни окръга на Южна.

Най-малко 13 са жертвите от торнада в САЩ

Най-малко 13 са жертвите от торнада в САЩ

Властите вземат мерки

Най-малко седем души загинаха - сред които 2-годишно и 5-годишно дете - а близо 100 бяха ранени в събота вечерта, когато мощно торнадо удари части на Северен Тексас близо до границата с Оклахома.

Късно в неделя губернаторът на Арканзас Сара Хъкаби Сандърс съобщи, че най-малко осем души са загинали в нейния щат след бурите.

Президентът Джо Байдън изрази съболезнования за загубените животи по време на разговори с губернаторите на засегнатите щати.

Стотици хиляди американци останаха без електричество вчера поради сложната метеорологична ситуация. В някои райони възстановяването на захранването може да отнеме дни.

Метеорологичната служба предупреди, че през долините на Охайо и Тенеси ще преминат още бури с разрушителни ветрове, голяма градушка и торнада, както и силни дъждове, способни да предизвикат внезапни наводнения.

Само няколко дни по-рано мощно торнадо връхлетя град в Айова, убивайки четирима души.

САЩ се подготвят за т.нар. от метеоролозите потенциално "извънреден" сезон на урагани в Атлантическия океан през 2024 г., който започва следващата събота.

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата