Американската космическа агенция НАСА отбелязва 30-ата годишнина от експлозията на космическата совалка "Чалънджър", като даде обет загиналите астронавти да бъдат помнени и почетени чрез полагане на усилия да се изпрати пилотиран полет до Марс, отбелязва "Франс прес".  

Церемонии по полагането на венци са планирани в Националното гробище Арлингтън във Вирджиния и в космическия център „Кенеди” във Флорида, като НАСА почита седемте загинали астронавти на 28 януари 1986 г., както и други смъртоносни катастрофи в Космоса през годините.

„Изследването на космическото пространство е едно от най-трудните начинания, които предприемаме, и от „Аполо 1” до „Чалънджър” и „Колумбия”, смели американци направиха върховна жертва в стремежа ни да прокараме и опознаем нови граници”, изтъкна американският президент Барак Обама в изявление, отбелязващо Деня за възпоменание на НАСА.

"И все пак, въпреки опасностите, ние продължаваме да се домогваме до звездите", добавил Обама.

„От новите партньорства с частния сектор до разработването на новаторски изобретения, които американците ще вземат със себе си в Слънчевата система и рано или късно до Марс, ние ще продължим нашето изследователско пътешествие”, заявява още американският държавен глава.  

Малко след встъпването си в длъжност Обама анулира програмата на НАСА за повторно кацане на Луната, посочвайки, че предпочитал ресурсите да се съсредоточат в изследването на дълбокия космос и положи като цел изпращането на човек на Марс до края на 2030-те години.

Програмата за космическите совалки беше официално прекратена през 2011 г. след три десетилетия на превозване на астронавти към и от ниска околоземна орбита. Отказът от совалките остави САЩ без превозно средство за пътуване на хора в Космоса.