Силни мусонни дъждове и наводнения засегнаха близо три милиона души в Бангладеш, като причиниха смъртта на двама души и сериозни щети на домове и инфраструктура, съобщиха служители от министерството на управлението на бедствията, цитирани от Ройтерс.

Наводненията засегнаха регионите Фени, Мулвибазар, Хабигандж, Комила и Читагонг, където пет големи реки преминават опасните нива. Хиляди жители бяха принудени да се евакуират, използвайки лодки и импровизиран транспорт.

Центърът за прогнозиране и предупреждение за наводнения (FFWC) предупреди, че нивата на водите могат да се повишат още повече през следващите 24 часа, което предизвиква опасения за допълнителни наводнения и наложителни евакуации. Пътищата в няколко региона са прекъснати, изолирайки общностите и затруднявайки усилията за оказване на помощ.

Протестите в столицата Дака се засилиха, като студенти обвиниха съседна Индия, че наводненията са предизвикани от отварянето на шлюзове на язовир в щата Трипура. Индийското външно министерство отрече тези твърдения и заяви, че наводненията са резултат от проливните дъждове в района.

В съседния индийски щат Трипура също са загинали 12 души в резултат на свлачища и наводнения, предизвикани от мусонните дъждове. Индийското правителство изпрати екипи за управление на бедствия и средства за оказване на помощ на засегнатите райони.

Продължават рокадите по върховете в Бангладеш

Продължават рокадите по върховете в Бангладеш

Главният съдия на Бангладеш и шефът на централната банка се оттеглиха на фона на протестите