Северна Америка току-що преживя най-горещия си юни от началото на надеждните измервания, а Европа - втория най-горещ. Това съобщиха от службата за мониторинг на климатичните промени на Европейския съюз "Коперник", цитирани ДПА.

Миналия месец е бил особено топъл в западната част на САЩ и Канада, както и във Финландия и Западна Русия, уточниха в Лондон от "Коперник". 

Във финландската столица Хелзинки, където измерванията на температурите датират от 1844 г., средната юнска температура никога не е била толкова висока, колкото тази година.

Юни е бил най-горещият в историята на Земята, юли на път да го последва

Юни е бил най-горещият в историята на Земята, юли на път да го последва

През юни са били регистрирани необичайно меки условия в Арктика, особено в Гренландия

Руската столица Москва регистрира най-топлия си юнски ден. В Сибир също беше по-топло от средното, макар и не толкова, колкото през предходните три години.

В канадската провинция Британска Колумбия бяха регистрирани цели три топлинни рекорда в три последователни дни.

В световен мащаб юни 2021 г. също е сред най-топлите, откакто започват надеждните измервания. Само за 2016, 2019 и 2020 г. са регистрирани по-високи средни температури.

По-студена от средното за периода 1991-2020 г. обаче е била Антарктида.

Службата за климатичните промени "Коперник" издава месечни доклади за температурата на въздуха, морския лед и водния цикъл. Тя разчита на данни от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят, както и изчисления на модели.

90% от населението на света току-що преживя най-горещото лято в историята

90% от населението на света току-що преживя най-горещото лято в историята

Като цяло 2019 година е третата най-топла година в историята