Северното полукълбо на Земята, в което живее 90% от населението на света, току-що е преживяло най-горещото си лято в историята. Това обявиха учени от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на САЩ, допълвайки, че 2016 г. е била също толкова гореща.

Като цяло 2019 година е третата най-топла година в историята (откакто се водят надеждни статистики) след 2016 и 2017 година.

Според NOAA девет от 10-те най-високи глобални температури на сушата и повърхността на океана между юни и август са измерени след 2009 г.

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

Ние сме последното поколение, което може да спре затоплянето

Това е било второто най-горещо лято на глобално равнище според NOAA, заедно с втория най-горещ август в историята за планетата.

Имало е около 40 смъртни случая на деца, заключени в нагорещи от слънцето коли през това лято, но този брой все още изостава от миналогодишното лято. 

Южна Америка, Африка, Европа, Мексиканският залив и района на Хавайските острови са имали температурно отклонение от средното за летните месеци, което се класира сред трите най-топли такива периода в историята. Африка например е имала най-топлият период между юни и август в историята, показва доклада на NOAA.

1500 жертви на жегите във Франция

1500 жертви на жегите във Франция

Половината от починалите са на възраст над 75 г.

Европа се изпече от множество изгарящи горещи вълни през лятото, които разпространиха рекордно високи температури в целия континент, довеждайки до това Париж да надмине най-горещата си температура, регистрирана някога. Германия и Франция имаха третото си най-топло лято, докато Австрия имаше второто си най-топло лято.

През юли Франция, Белгия, Германия, Холандия и Великобритания поставиха нови рекорди за високи температури.

"Париж имаше най-малко 14 дни това лято с температури над 32 градуса", изтъкна метеорологът Джон Гресиак.

Аляска е сред районите, които са пострадали най-много от жегата. Осем от 13-те най-топли дни в Аляска са били регистрирани през 2019 г.

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

100 пъти увеличение на щетите от супербури и 280 млн. разселени

"Летището в Анкъридж достигна 32 градуса за първи път в историята на тази метеорологична станция на 4 юли. Анкъридж също така надмина 26,6 градуса осем пъти през тази година, най-много откакто е започнало да се води статистика за времето там през 1917 г.", допълват от NOAA.

Анкъридж също така е имал проблем с дима това лято от огромни горски пожари в района. Сезонът на пожарите в Аляска обикновено приключва до 1 август, но пожарът в Лебедовото езеро все още не е потушен.

"Над 2,5 млн. акра са изгорели в Аляска тази година. Въпреки че това все още не е близо до рекорда от над 6,5 млн. акра от 2004 г., това все пак се разглежда като година с големи пожари, която е година, когато са изгорели над 1 млн. акра", изтъкват още от NOAA.

Юни е бил най-горещият в историята на Земята, юли на път да го последва

Юни е бил най-горещият в историята на Земята, юли на път да го последва

През юни са били регистрирани необичайно меки условия в Арктика, особено в Гренландия