Подхранвана от историческа гореща вълна в Европа и необичайно топло време в Арктика и Евразия, средната температура на планетата, регистрирана през юни, се е повишила до най-високото си ниво в историята, съобщава "Вашингтон пост".

Според данни, публикувани в понеделник от НАСА, средната глобална температура е била 0,93 градуса над нормата за юни (при базов период между 1951 и 1980 г.), лесно подобрявайки предишния рекорд за юни от 0,82 градуса над средното, поставен през 2016 г.

В края на юни Западна Европа беше затисната от тежка гореща вълна, като бяха подобрени много температурни рекорди в страни, където от векове се правят надеждни измервания на температурите.

Франция за първи път регистрира над 45 градуса по Целзий
Обновена

Франция за първи път регистрира над 45 градуса по Целзий

Стотици училища са затворени

Във Франция 13 места подобриха рекордите си за най-високи температури в историята. Най-високата температура от 45,9 градуса е била 3,2 градуса над стария рекорд, поставен по време на горещата вълна през юли и август 2003 г.

НАСА е втората институция, която потвърждава, че това е най-горещият юни в историята на Земята, след като Службата за климатични промени "Коперник" вече определи, че юни 2019 г. е бил най-топлият такъв месец за Европа и в световен мащаб.

През юни са били регистрирани необичайно меки условия в Арктика, особено в Гренландия, където сезонът на топенето е започнал по-рано от обичайното.

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Човечеството трябва да спре да се прави на "ни лук яло, ни лук мирисало"

Юли е на път да бъде като юни - също рекорден. Климатологът Зеке Хаусфадър от Бъркли, щата Калифорния, написа в "Туитър", че месецът досега е най-горещият в историята, изпреварвайки с малко юли 2017 г., предишният рекордьор.

"Ако този юли се окаже най-топлият юли, това ще бъде най-топлият месец, който сме измервали на Земята!", написа климатологът Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания.

Подобно на юни, през юли бяха регистрирани някои екстремални температури, включително в Нунавут, Канада, най-северното постоянно населено място на Земята. Там са измерени рекордно високите 21 градуса в неделя, подобрявайки предишния рекорд от 20 градуса.

Адска жега в Аляска

Адска жега в Аляска

Анормални температури

Освен това в Аляска през миналата седмица бяха регистрирани двата най-горещи дни в историята, подчертани от температура от 32,2 градуса в град Анкъридж за първи път.

Рекордният юни и вървящият към рекорд юли увеличават шансовете 2019 г. да се превърне в най-горещата в историята.

Според данни на НАСА и Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ девет от десетте най-топли години в историята са били от 2000 г. насам, тенденция, която учените обвързаха главно с човешките емисии на парникови газове, за които учените подчертават, че задържат допълнителна топлина в атмосферата, създавайки парников ефект.

Доклад предупреждава за край на човешката цивилизация до 2050-а

Доклад предупреждава за край на човешката цивилизация до 2050-а

Задава се все по-голям хаос, който би могъл да завладее обществата по света