Човешката цивилизация, каквато я познаваме, може вече да е влязла в последните си десетилетия. Това се предупреждава в тревожен нов доклад, който изследва вероятното бъдеще на обитаемостта на нашата планета, съобщават британски медии.

Все по-катастрофалните последици от климатичната криза, съчетани с бездействие за справяне с нея, изпращат нашата планета по мрачен път към все по-голям хаос, който би могъл да завладее обществата по света, твърдят авторите на доклада.

Милиони младежи протестират по света срещу климатичните промени

Милиони младежи протестират по света срещу климатичните промени

"Садете дървета, спасете пчелите, почистете моретата"

Докладът, създаден от базирания в Мелбърн мозъчен тръст Национален център за възстановяване на климата, е бил представен от бившия началник на въоръжените сили на Австралия и адмирал от запаса Крис Бари.

В представянето му той е изтъкнал, че авторите на доклада "са разкрили неподправената истина за отчайващата ситуация, в която се намират хората и нашата планета, рисувайки тревожна картина на реалната възможност човешкият живот на Земята да е на път да изчезне, по най-ужасния начин".

Документът твърди, че "климатичните промени сега представляват екзистенциална заплаха за човешката цивилизация в средносрочен план" и призовава за пренастройка на начина, по който правителствата отговарят на прогнозираните климатични сценарии, така че те да вземат на-лошите прогнози по-сериозно.

Меркел подкрепя по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени до 2050 г.

Меркел подкрепя по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени до 2050 г.

Меркел отбеляза, че в момента не е в позиция директно да се присъедини към тази група

Той също така твърди, че вредните последици от климатичната катастрофа, като увеличаване на недостига на храна и вода, ще действат като катализатор за налични социално-политически нестабилности, за да ускорят безредието и конфликтите през следващите три десетилетия.

За да се подготвим добре за подобно въздействие, докладът призовава за преразглеждане на управлението на риска в страните, "което е фундаментално различно от конвенционалната практика".

Изследването е дело на Дейвид Спрат, директор изследвания на Breakthrough, и Иън Дънлоп, бивш изпълнителен директор в нефтената, газовата и въгледобивната промишленост, който е работил за петролния гигант Royal Dutch Shell и е бил председател на Австралийската въглищна асоциация.

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

САЩ са благодатна почва за отричането на климатичните промени

Почва, създадена от смесица от милиарди долари от петролната индустрия и особеностите на индивидуализма на американците

Въз основа на липсата на значими глобални действия за бързото намаляване на всички емисии на парникови газове през следващото десетилетие, авторите очертават сценарий, в който глобалните емисии достигат връхната си точка през 2030 г.

В този случай, използвайки няколко съществуващи проучвания, те предполагат, че средните глобални температури могат да се увеличат с 3 градуса над равнищата преди индустриалната епоха до 2050 г., което ще има пагубно влияние върху живота на планетата.