Най-малко 1000 са жертвите на циклона "Идай" в Мозамбик, коментира президентът Филипе Нюси, цитиран от БиБиСи.

Циклонът достига сушата близо до пристанищния град Бейра в четвъртък с ветрове до 177 км/ч, но спасителни екипи стигат до града в неделя. Официалният брой на жертвите е 84 души, след наводнения и силни ветрове, разрушили домове и покриви на сгради. Най-малко 160 души са загинали от циклона в Южна Африка.

По време на посещението си в Бейра президентът Нюси коментира, че циклонът е опустошителен и допълва, че вижда тела в наводненията. По-рано Международната федерация на Червения кръст и Обществото на Червения полумесец определят циклона като "огромен и ужасяващ", а хора са спасявани от дървета.

В Зимбабве над 80 души са загинали в източната и южната част на страната, заяви директорът на информационното министерство Ник Мангвана, съобщава Ройтерс. Малави също е зле ударен. Наводнението причинено от дъждовете преди циклона, е довело до най-малко 122 смъртни случая.

 

"Почти всичко е засегнато от бедствието", заяви в неделя Алберто Мондлан, губернаторът на провинция Софала, която включва Бейра, в който живеят 500 000 души. Местните жители в Бейра са положили "неимоверни усилия" за отваряне на пътищата в града.

"Бейра е жестоко поразен. Но чуваме, че ситуацията извън града може да бъде още по-лоша", се казва в изявление на Червеният кръст и Червеният полумесец. Пътят, свързващ Бейра с останалата част от страната, е повреден, но въздушните връзки са възобновени.