Бури, които образуваха десетки торнада, отнеха живота на най-малко 26 души в малки и големи градове в Юга и Средния запад на САЩ, преминаха през столицата на Арканзас - Литъл Рок, срутиха покрива на пъла концертна зала в Илинойс и раниха много хора в събота, съобщава Асошиейтед прес.

Потвърдени или предполагаеми торнада в най-малко осем щата унищожиха домове и предприятия, изкорениха дървета и опустошиха жилищни райони в широк пояс от север на юг. Сред загиналите са най-малко девет души в един окръг на щата Тенеси, четирима души в малкия град Уин, Арканзас, трима в Съливан, Индиана, и четирима в Илинойс.

Смъртни случаи в резултат бурите, които връхлетяха петък срещу събота, бяха съобщени в Алабама и Мисисипи. Един човек загина в Литъл Рок, Арканзас, където градските власти казаха, че повече от 2600 сгради се оказали на пътя на едно торнадо.

21 са в болница след преминаване на торнадо в Арканзас

21 са в болница след преминаване на торнадо в Арканзас

Най-малко трима са починали

Жителите на Уин, град с население от около 8000 души на 80 километра западно от Мемфис, Тенеси, се събудиха в събота, за да открият, че покривът на гимназията е нарязан на парчета и прозорците й са издухани. Огромни дървета са повалени на земята, изтръгнати с корените, а много домове и бизнеси са останали без прозорци и покриви.

Губернаторът на Арканзас Сара Хъкаби обяви извънредно положение и поиска помощ от Националната гвардия.

Повече от 530 000 домове и предприятия останаха без електричество към обяд в събота, над 200 000 от тях в Охайо, според PowerOutage.us.

Обширната система от бури също предизвика горски пожари в южните равнини, като властите в Оклахома съобщиха за близо 100 отделни природни пожара в петък.

Торнадо взе най-малко 23 жертви в САЩ
Обновена

Торнадо взе най-малко 23 жертви в САЩ

Стихията е оставила зад 160 км дълга следа от разрушения зад себе си