Очаква се огромна пролетна буря, идваща от западната част на САЩ, да образува фронт от 1600 км на екстремно време от Големите езера до Тексас в петък, предизвиквайки виелици, леден дъжд, торнадо и проливни дъждове, казаха синоптиците, цитирани от Ройтерс.

Широко разпространени силни гръмотевични бури са прогнозирани за петък следобед до началото на събота в части от средната долина на Мисисипи и на изток до долните долини на Охайо и Тенеси, според Националната метеорологична служба (НМС) на САЩ. Има опасност от възникване на торнадо на много места

Изложен на най-голям риск от торнадо е регион, обхващащ Източна Айова, Северозападен Илинойс и Североизточен Мисури, и отделна зона на юг, обхващаща Североизточен Арканзас, южната част на Мисури, най-западната част на Кентъки и Западен Тенеси, предупредиха от НМС. Тези райони са дом на повече от 3,5 милиона жители, включително в големи градове като Мемфис Дейвънпорт и други.

Други градове с по-малък риск от възникване на торнадо, включват Чикаго, Нешвил, Сейнт Луис, Медисън и Де Мойн.

Миналата седмица буря предизвика торнадо, което опустоши град Ролинг Форк, Мисисипи, унищожавайки много от 400-те домове на общността и отнемайки живота на 26 души.

Рич Банс, метеоролог от Центъра за прогнозиране на времето на НМС в Мериленд предупреди, че гръмотевични бури, които са възможни по протежение на фронта с дължина 1600 километра, също ще донесат опасно силни ветрове, както и градушка и дъждове, способни да предизвикат внезапни наводнения.

Северният, по-студен край на системата от бури, простиращ се от Високите равнини до горните Големи езера може да донесе обилни снеговалежи, комбинирани с пориви на вятъра до 80 километра в час, което може да образува навявания и преспи по пътищата.

"Червен флаг" за повишен риск от пожар и предупреждения за силен вятър бяха публикувани от Източно Ню Мексико, Западен Тексас, голяма част от Оклахома, Южен и Западен Канзас и Югоизточно Колорадо - много сухи райони, където се очакват ветрове със скорост над 80 километра в час.

Предупрежденията за прашна буря са в сила за части от южните равнини.

Поредна буря удари Калифорния

Поредна буря удари Калифорния

Властите вземат мерки