Най-малко 49 мигранти загинаха, а над 140 остават в неизвестност, след като лодка, пълна с мигранти, се преобърна край бреговете на Йемен, съобщи във вторник агенцията на ООН за миграцията (МОМ), цитирана от Ройтерс.

Лодката, пътуваща от Сомалия, е превозвала сомалийски и етиопски мигранти, се казва в изявление на Международната организация по миграция (МОМ). Сред загиналите са 31 жени и шест деца.

Районът около Йемен и Джибути се превръща в нов миграционен маршрут, като все повече мигранти от Африканския рог се опитват да достигнат до Близкия изток и оттам да продължат към други региони.

Основните причини за тази миграция включват бягство от конфликти, бедност и търсене на по-добри икономически възможности. Мигрантите често поемат опасния път през Аденския залив и Червено море, което ги излага на огромни рискове, включително смърт поради небезопасни условия на плаване и насилие от страна на трафиканти.

Ситуацията в Йемен допълнително усложнява положението. Страната е раздирана от гражданска война и хуманитарна криза, което прави опитите за преминаване през нейните води изключително опасни. Въпреки това, отчаянието на мигрантите ги тласка да поемат този риск с надеждата за по-добър живот.

Трагедия с мигранти край Джибути

Трагедия с мигранти край Джибути

16 загинали и 28 в неизвестност, сред които и деца, е равносметката от инцидента