Най-малко деветима души са загинали след избухването на пожар в част от старчески дом в Русия. Около 20 неподвижни пациенти са били хванати в капан вътре в сградата, след като е била погълната от пламъци. Засега не е ясна причината за пожара, уточняват руските медии.

Пожарът, който е избухнал малко след полунощ местно време, се е разпространил на площ от около 15 квадратни метра, преди да бъде потушен от пожарникарите.

Частният дом за възрастни хора, действащ като хоспис, приютява десетки пациенти. Намира се в Красногорск, северозападно от Москва.

По време на инцидента около 20 лежащо болни пациенти са били в сградата, уточниха местните служби за извънредни ситуации пред агенция "Интерфакс". 

Общо 17 пациенти са евакуирани от спасители. Двадесет души, сред които обитатели и служители, са успели да напуснат сградата сами.

Около 91 пожарникари и 28 единици техника са участвали в гасенето на пожара.

Очевидно хосписът не е имал разрешение да се грижи за неизлечимо болни или да действа като старчески дом, подчерта говорител на районната администрация в Красногорск пред РИА Новости.

"Според документите там трябваше да има обикновена жилищна сграда. Тук не е регистриран хоспис", отбеляза говорителят

Руската прокуратура е започнала разследване на инцидента.