Заразените с коронавируса в Австрия достигнаха нов рекорд в рамките на 24 часа, в третия ден от локдауна за онези, които не са напълно ваксинирани, с цел спиране на заразата, предаде "Ройтерс".

Приблизително 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу коронавируса, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Австрия също така има едно от най-високите нива на заразяване на континента със седемдневна заразяемост от 925 на 100 000 души.

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

"Позорно ниската" ваксинация трябваше да бъде повишена чрез принуда

Нарастващият брой на заразените в Европа с наближаването на зимата кара правителствата да обмислят повторното въвеждане на непопулярни затваряния. За разлика от Нидерландия, която нареди частичен локдаун, който важи за всички, Австрия се опита да избегне поставянето на допълнителни ограничения върху напълно ваксинираните.

През последното денонощие са регистрирани 14 416 заразени, показват официалните данни, като за първи път те надхвърлиха границата от 14 000 заразени. Пикът на най-голямата вълна от заразени преди това беше 9 586 души преди около година, когато страната влезе в пълен локдаун.

След като наложи забрана на неваксинираните от различни места, включително ресторанти, хотели, театри и ски лифтове преди 10 дни, правителството нареди локдаун, при който приблизително 2 млн. души, които не са напълно ваксинирани, могат да напускат домовете си само по ограничен брой причини.

Австрия налага Covid ограничения и за ваксинирани

Австрия налага Covid ограничения и за ваксинирани

От 15 до 24 ноември беше въведена блокада за хора над 12 години, които не са ваксинирани.

Те включват ходене на работа, пазаруване на стоки от първа необходимост и "разтягане на краката" без ограничение във времето или разстоянието. Като се имат предвид тези широки категории, има съмнения дали локдаунът може да бъде правилно наложен и дали ще успее да се противопостави на нарастването на заразените.

Положението е най-тежко в две от деветте австрийски провинции, Горна Австрия и Залцбург, където болниците са подложени на все по-голямо напрежение. Залцбург заяви, че се подготвя за ситуация на триаж, когато броят на хората, нуждаещи се от легла за интензивно лечение, надвишава предлагането, въпреки че този етап все още не е достигнат.

Австрия до дни поставя под блокада COVID неваксинираните

Австрия до дни поставя под блокада COVID неваксинираните

Ако 30 процента от леглата за интензивно лечение бъдат заети от пациенти