Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca може да е предоставила непълен набор данни за ефикасността на своята COVID-19 ваксина от широкомащабно американско изпитване. Това обяви американска здравна агенция в нова спънка за ваксината, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

Новината идва само един ден след като междинни данни от фармацевтичната компания показаха по-добри от очакваните резултати от изпитването и поставят под съмнение плана ѝ да поиска разрешение за спешна употреба в САЩ за ваксината през следващите седмици.

Голямо проучване в САЩ: Ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна срещу COVID-19

Голямо проучване в САЩ: Ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна срещу COVID-19

Това е най-голямото проучване на ваксината досега

Ваксината, разработена заедно с Оксфордския университет, е показала 79% ефективност в предотвратяване на симптоматично заболяване в голямо клинично изпитване в САЩ, Чили и Перу и, от решаващо значение, не представлява повишен риск от образуване на кръвни съсиреци според данните.

Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) "изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация от това проучване, която може да е предоставила непълна представа за данните за ефикасността", подчерта Националният институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ в изявление.

Институтът се ръководи от американския експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи и е част от Националните институти по здравеопазване на САЩ.

В ЕС се регистрира сериозен спад на доверието във ваксината на AstraZeneca

В ЕС се регистрира сериозен спад на доверието във ваксината на AstraZeneca

Във Франция цели 61 процента не я смятат за безопасна

"Призоваваме компанията да работи с DSMB за прегледа данните за ефикасността и да гарантира възможно най-точните, актуални данни за ефикасност да бъдат публикувани възможно най-бързо", настояха от института.

AstraZeneca не е отговорила на искане на "Ройтерс" за коментар.

Разрешението и насоките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат определени след задълбочен преглед на данните от независими консултативни комисии, се добавя в изявлението.

Приветствана като крайъгълен камък в борбата срещу COVID-19 пандемията, когато се появи като претендент за ваксина миналата година, препаратът на AstraZeneca е подложен на съмнения относно неговата ефикасност, режим на дозиране и възможни странични ефекти.

Германски учени обявиха за решен проблема със съсиреците и AstraZeneca

Германски учени обявиха за решен проблема със съсиреците и AstraZeneca

Намерили са и подходяща терапия, случаите могат незабавно да се лекуват

Повече от дузина европейски страни, включително Германия и Франция, спряха употребата на ваксината по-рано този месец, след като информации я свързаха с рядко нарушение на кръвосъсирването при много малък брой хора.

Последните данни от изпитването, които тепърва ще бъдат прегледани от независими изследователи, трябваше да осигурят доверие в британската ваксина, след като резултатите от по-ранни, отделни проучвания в последна фаза повдигнаха въпроси за надеждността на данните.

Фаучи, който е и главен медицински съветник на американския президент Джо Байдън, заяви, че американското изпитване не е открило индикации за редки кръвни съсиреци.

Последните данни се основават на 141 инфекции сред 32 449 участници.

Ваксината е в центъра на нарастващия конфликт между Брюксел и Лондон заради т. нар. ваксинален национализъм след поредица от неуспехи по отношение на доставките на ваксината на AstraZeneca в Европа.

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

И от СЗО заключиха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

Ваксината продължава да е с повече ползи от рискове