Австралийският щат Нов Южен Уелс надхвърли 1000 заразени с коронавируса в рамките на денонощие за пръв път от началото на пандемията, предаде ДПА.

Щатът е регистрирал 1029 локално заразени през изминалите 24 часа, уточниха здравните власти, отбелязвайки последния от поредицата дневни рекорди през последните дни.

Премиерът на щата Гладис Береджиклян междувременно обяви леко разхлабване на ограничителните мерки за ваксинираните от 13 септември.

Премиерът на Австралия: Covid ограниченията приключват при поне 70% ваксинация

Премиерът на Австралия: Covid ограниченията приключват при поне 70% ваксинация

При 80%, ваксинираните австралийци ще имат свободата да пътуват между щатите

На ваксинирани възрастни извън определените горещи точки в Сидни, които са под много по-строг локдаун от останалата част на града, ще бъде разрешено да се срещат в групи от по пет, уточни Береджиклян.

В горещите точки домакинствата, в които всички възрастни са ваксинирани, ще могат да се събират на открито за отдих - но само в съответствие с полицейския час. Това е в допълнение към един час, разрешен за тренировки.

Властите посочиха, че това е първата стъпка в пътна карта, която предвижда още свободи за ваксинирани хора, когато се достигнат целите за 70% и 80% имунизирани.

Десетки арестувани при мащабни протести в Австралия срещу локдауна

Десетки арестувани при мащабни протести в Австралия срещу локдауна

Полицията е използвала лютив спрей, за да разпръсне протестиращите

Береджиклян също така призова фирмите и индустрията да се подготвят за разхлабване на мерките, след като 70% населението на щата е получило и двете дози ваксина.

"Чак тогава нещата ще започнат да се отварят", подчерта тя.

Разработва се приложение, което ще комбинира влизане в затворени обекти и доказателство за ваксинационен статус и ще има определени дейности, достъпни само за ваксинирани хора, уточни Береджиклян.

Австралия по-рано беше до голяма степен успешна в преследването на елиминационна стратегия, като поддържаше затворени международните граници и се насочи към затваряния, които да прекъснат разпространението на заразата.

Пандемията набира мощ в Австралия

Пандемията набира мощ в Австралия

Мерки на властите срещу коронавирус

Ала повече от осем седмици локдаун в Сидни и околията не успя да ограничи заразените със силно заразния "Делта" вариант обратно до нула.

След бавния старт на кампанията за ваксинация в страната, отчасти поради проблеми с доставките и объркване относно препарата на AstraZeneca, щатските правителства засилват усилията да ваксинират 80% от населението.

Нов Южен Уелс, щат с около 8 млн. души, е ваксинирал напълно почти 33% от възрастните си, а над 60% са получили първа доза.

Сидни и околностите му ще останат в локдаун поне до края на септември, докато мерките за останалата част от щата бяха удължени поне до 10 септември.

Австралия, страна с около 25 млн. души население, е ваксинирала напълно около 31% от населението си.

В цялата страна от началото на пандемията са регистрирани около 46 000 заразени с коронавируса, от които са починали почти 1000 души.

Австралия пуска трета COVID ваксина от септември

Австралия пуска трета COVID ваксина от септември

Това е иРНК ваксина, подобна на тази, която сега се предлага от Pfizer