Мащабни протести срещу ограничителните мерки и локдауна се проведоха в двата най-големи града на Австралия - Сидни и Мелбърн, съобщава ТАСС.

В Сидни са арестувани 47 души, а на други 260 са били наложени глоби за нарушаване на противоепидемичните мерки.

По данни на полицията в демонстрациите в града са участвали между 250 и 300 протестиращи, а над 1 500 полицейски служители са охранявали реда.

Според министъра на полицията и извънредните служби на щата Дейвид Елиът обаче протестите в Сидни, макар и малобройни, ще станат причина за ръста на броя на заразените. Действията им по-скоро ще удължат същата тази изолация, срещу която протестират, предупреди той.

Снимка 543953

Източник: EPA/БГНЕС

По-рано полицейското управление на Сидни издаде предупреждение за пълна забрана за посещения в централните райони и уведоми таксиметровите компании, че през почивните дни е забранено превозването на пътници до централния бизнес район на Сидни и околните райони на града.

Протест срещу карантината се проведе и в Мелбърн, където по улиците излязоха около 4 000 души. Там са били арестувани 218 души, а други 236 - глобени.

Снимка 543952

Източник: EPA/БГНЕС

По предварителни данни служителите на реда са били принудени да използват лютив спрей, за да разпръснат протестиращите, а седем полицаи са били ранени.

Двата най-населени щата на Австралия - Нов Южен Уелс и Виктория, отчитат значителен ръст на броя на заразените. Най-усложнена е епидемичната обстановка в административния център на Нов Южен Уелс - Сидни. Там през последното денонощие са регистрирани 825 нови случая, което е най -високият дневен процент за Австралия от началото на пандемията.

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

"Нека бъда ясен - няма алтернатива на локдауна в Нов Южен Уелс"