Бразилските власти забраниха за неопределено време влизането на чужденци, независимо от тяхната националност, освен със самолет поради заплахата от разпространението на пандемията от коронавирус. Това разяснение на междуведомствения указ бе публикувано от вестник "Глобо".

Както уточнява изданието, забраната се прилага за "пристигане по шосе, други сухопътни маршрути, както и воден транспорт" и не се отнася за въздушния трафик.

Бразилия с 43 500 новозаразени и 874 починали от коронавирус

Бразилия с 43 500 новозаразени и 874 починали от коронавирус

Над 16 млн. и 461 000 жертви

Както следва, от своя страна, от текста на постановлението, съответните ограничения се въвеждат по искане на Националната агенция за санитарна инспекция (Anvisa) във връзка с потенциалните епидемиологични последици от разпространението на нови варианти на SARS-CoV- 2 вирус, открит във Великобритания, Южна Африка и Индия. Остава пълна забрана за влизане в страната на тези, които са били в тези страни две седмици по-рано, както и забрана за въздушен трафик с тези държави.

За да пристигнат в Бразилия, чужденците ще трябва да предоставят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не по-късно от 72 часа преди заминаването.

Нов щам на COVID-19 е открит в Бразилия

Нов щам на COVID-19 е открит в Бразилия

Мутацията е засечена в щата Сао Пауло

Първият случай на коронавирусна инфекция в Бразилия беше потвърден на 26 февруари миналата година. Страната се нарежда на трето място в света след САЩ и Индия по брой заразени хора (над 16,5 милиона души). По брой смъртни случаи (над 462 хиляди) тя е на второ място след САЩ.