Бразилия регистрира 43 520 нови случая на COVID-19 в неделя, достигайки общо 16,5 милиона случая. Страната, която е на второ място в света по смъртност от COVID-19, регистрира и 874 нови смъртни случая или общо над 461 930 починали, предаде "Ройтерс".

Припомняме, че по-рано през май стана ясно, че бразилският институт "Бутантан" може да достави поне 40 милиона дози от собствената си ваксина срещу COVID-19. Препаратът е наречен Butanvac. Това ще стане възможно още през четвъртото тримесечие на 2021 г.

В изказване пред комисия на Сената, разследваща справянето с пандемията от федералното правителство, от института заявиха, че клиничните изпитвания на новата ваксина могат да бъдат приключени бързо. Предстои обаче получаване на одобрение за употреба от бразилския здравен регулатор Anvisa. Припомняме, че властите оповестиха по-рано през май за подготвянето на собствен продукт, но без повече детайли.

Бразилия готви 40 млн. дози собствена COVID ваксина

Бразилия готви 40 млн. дози собствена COVID ваксина

Препаратът е наречен Butanvac и може да влезе в употреба до края на годината

Припомняме също така, че нов щам на COVID-19 бе открит в Бразилия. Мутацията е засечена в щата Сао Пауло, който е тежко засегнат от пандемията. Това разкри информационния портал G1. Лекарите не могат да кажат дали новата мутация е по-заразна и дали причинява по-тежко заболяване. Новата разновидност на коронавируса бе забелязана за първи път в град Мокока. Тя се разпространи и в град Порту-Ферейра.