Първите предполагаеми случаи на заразяване с новия вариант на коронавируса COVID-19 "омикрон" бяха установени в събота в Германия, Италия и Чехия.

Според италианската агенция АНСА, в Италия е открит нов тип вирус у жител на региона Кампания, напълно ваксиниран срещу COVID-19. Наскоро той посетил Мозамбик, а когато се върнал в родината си, дал положителен тест.

Министерството на социалните въпроси на провинция Хесен съобщава на уебсайта си, че коронавирус с набор от мутации, характерни за щама Омикрон, е открит при човек, пристигнал в Германия през летище Франкфурт от Южна Африка на 21 ноември. Този случай все още изисква потвърждение. Още двама пациенти с новия щам в Германия, според европейските медии, са идентифицирани в провинция Бавария.

Борис Джонсън обяви нови мерки за борба с новия COVID-19 вариант

Борис Джонсън обяви нови мерки за борба с новия COVID-19 вариант

Всички пристигащи в страната ще се тестват

В Чехия човек, който се е върнал в страната от Намибия, се тества за омикрон, съобщава The Guardian, позовавайки се на чешките медицински власти. Към момента заразата не е официално потвърдена, пробата все още се изследва в лаборатория.

Преди това случаи на инфекция с щама са били в Обединеното кралство, Белгия, Хонконг и Израел.

Нов щам на коронавирус B.1.1.529, наречен Омикрон, беше открит за първи път в Южна Африка през ноември. Световната здравна организация (СЗО) определи омикрон като "опция за безпокойство".

Микробиолог: Новият вариант на COVID-19 "не е бедствие"

Микробиолог: Новият вариант на COVID-19 "не е бедствие"

Ваксините давали защита

Новият вариант има голям брой мутации - 32. Според вирусолозите някои от тези мутации биха могли да направят вируса по-инфекциозен и устойчив срещу ваксината.