Новият вариант на COVID-19 "не е бедствие" и някои хора може "силно да надценяват ситуацията".

Това заяви микробиологът професор Калъм Семпъл. Днес той призова за спокойствие, настоявайки че ваксините "все още вероятно ще ви предпазят от тежко заболяване".

Калъм Семпъл каза пред BBC Breakfast, че подкрепя новите ограничения за пътуване в Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана и Зимбабве, но добави: "Това не е бедствие. Мисля, че някои от моите колеги силно надценяват ситуацията".

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

Счита се, че има поводи за тревога при разпространението му

"Имунитетът от ваксинацията все още вероятно ще ви предпази от тежко заболяване.

Може да получите подсмърчане, главоболие или гадна настинка, но шансът ви да влезете в болница или интензивно лечение или да умрете е значително намален от ваксината", успокои проф. Калъм Семпъл.

Той каза, че макар че може да не е възможно да се спре идването на варианта в Обединеното кралство, все още е важно да се отложи пристигането му.

"Ако можете да забавите навлизането на вируса във вашата страна, това ви дава повече време за вашата бустерна кампания, за да го изпреварите", продължи експертът. "Това също така дава на учените повече време да разберат повече за вируса, в случай че има нещо, за което наистина трябва да се тревожим", смята имунологът

Запитан какви други мерки смята за препоръчителни, проф. Калъм Семпъл каза, че подкрепя задължителните маски за лице в магазините и в градския транспорт, както и миенето на ръцете.

Южна Африка се оплака, била "наказана" за откриването на COVID-19 варианта "Омикрон"

Южна Африка се оплака, била "наказана" за откриването на COVID-19 варианта "Омикрон"

"Отличната наука трябва да бъде аплодирана, а не наказвана"

Професор сър Андрю Полард, директор на групата за ваксини в Оксфорд, каза, че "изключително малко вероятно е да се случи рестартиране на пандемия сред ваксинирано население, каквото видяхме миналата година". Говорейки пред програмата Today на Радио 4, той също така настоя, че ваксините могат да бъдат ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания като варианта "Омикрон".

Снощи Световната здравна организация определи така наречената мутация "Омикрон" като обезпокоителна.

Това принуди страни, включително Великобритания и САЩ да затворят границите си с шест държави от Южна Африка, зоната на предполагаем произход.

Внезапната поява на варианта тази седмица предизвика паника на Острова. Учени предупредиха, че може да е устойчив на ваксини, а здравният министър Саджид Джавид заплаши да наложи отново локдаун, ако е необходимо.

Moderna готви бустер ваксини и за Омикрон

Moderna готви бустер ваксини и за Омикрон

СЗО проучва с тревога разпространението на щама

В бързане да ограничи разпространението, ЕС преустанови всички полети до Южна Африка, след като първият случай беше потвърден в Европа. Великобритания вече беше поставила шест нации в "червения списък" за пътуване - и беше готова да добави още две снощи.