Вече над 10 000 души са починали от новия коронавирус (COVID-19) в щата Ню Йорк от началото на епидемията там. Това обяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, призовавайки за повече тестове и строги предпазни мерки, докато щатът обмисля постепенно завръщане към нормалния живот, след като хоспитализациите намаляват, съобщават американските медии.

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В щата Ню Йорк има повече заразени, отколкото в която и да е държава по света

"Вярвам, че най-лошото е свършило, ако продължим да бъдем умни и смятам, че вече можем да започнем пътя към нормалността", коментира Куомо по време на ежедневната си пресконференция за положението с епидемията, като настоява за повишено внимание в процеса на отблокиране на живота.

През последните 24 часа в щата Ню Йорк са регистрирани още 671 жертви, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в щата вече е 10 056 души.

Куомо представи предварителен план за излизане от блокадата, който изисква облекчаване на изолацията, постепенно отваряне на бизнеса и увеличаване на тестовете, за да се избегне "втора вълна" от инфекции.

Нов рекорд в Ню Йорк: 799 починали от коронавируса за 24 часа

Нов рекорд в Ню Йорк: 799 починали от коронавируса за 24 часа

В щата са починали общо 7 067 души

Отбелязвайки, че "всички модели за преценки на бъдещи възможности са грешни", губернаторът призова за милиарди долари фискална помощ от федералното правителство, за да се помогне за рестартирането на икономиката на Ню Йорк.

Губернаторите на щатите Ню Йорк, Кънектикът, Ню Джърси, Делауеър, Роуд Айлънд и Пенсилвания ще обявят по-подробен план за излизането от блокадата по-късно днес.

Ню Йорк е най-тежко засегнатият от епидемията щат в САЩ, като в момента Ню Йорк е епицентър на заразата в страната с над 195 000 регистрирани заразени (през последното денонощие са се увеличили с 6337 души). Броят на приетите в болници обаче е намалял през уикенда, както и броят на приетите в интензивните отделения.

Общо в САЩ към момента регистрираните заразени са 561 708 души, като от тях са починали 22 727 души. 

Коронавирус: САЩ били близо до пика на епидемията

Коронавирус: САЩ били близо до пика на епидемията

Щатите са държавата с най-много смъртни случаи от коронавирус в света