Местните власти в германския окръг Анхалт-Битерфелд - един от 11-те в североизточната провинция Саксония-Анхалт, обявиха, че са в бедствено положение, след като хакери парализираха компютърните им системи.

Това е първото в света "кибербедствие", потвърди германският федерален надзорен орган по киберсигурност, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме почти напълно парализирани" - обяви говорителят на окръга Анхалт-Битерфелд.

Местните власти са изключително притеснени дали ще могат да възобновят електронните си услуги през следващата седмица, като предупреждават, че вероятно ще обслужват гражданите на гише. Те отказват коментар за самоличността на хакера, както и дали е бил искан откуп, посочвайки, че в момента се води разследване.

Сред първите обяснения за атаката се появи твърдението, че в Анхалт-Битерфелд са били използвани остарели и лошо поддържани софтуерни системи, силно уязвими за хакерски атаки.

Анхалт-Битерфелд е с население 157 000 души. Първи засегнати от атаката ще са хората, получаващи социални помощи. След като "хакването" бе обявено за кибербедствие, местните власти очакват да получат помощ от германските федерални власти.

От германската агенция за киберсигурност BSI обявиха, че веднага са изпратили в Анхалт-Битерфелд кризисен екип. Междувременно стана ясно, че и други окръзи на Германия са ставали обект на кибератаки, но за първи път е обявена кибербедствие.

Германия: Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват

Германия: Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват

Има риск това да повлияе върху парламентарните избори...

Случаят в Анхалт-Битерфелд е един от поредните кибератаки срещу публична инфраструктура. Наскоро в САЩ бе атакувана Colonial Pipeline - по-конкретно системата за управление на тръбопровод в югоизточната част на страната, преминаващ през територията на Тексас. Тогава стана ясно, че става дума за изнудване и бяха необходими цели 6 дни (от 6 май до 12 май 2021 г.) за рестартиране на системата.