Мъртвите зони в океана, където липсва кислород, са увеличили размера си 4 пъти от 1950 г. насам, предупредиха учени, докато броят на районите с много малко кислород край бреговете са се увеличили десетократно.

Повечето морски обитатели не могат да оцелеят в тези зони, а настоящите тенденции биха довели до масово изчезване в дългосрочен план, което води със себе си опасността от ужасяващи последици за стотици милиони хора, които зависят от морето.

Близо 200 страни обещаха да спрат замърсяването на океана с пластмасови отпадъци

Близо 200 страни обещаха да спрат замърсяването на океана с пластмасови отпадъци

Подписаха резолюция, която обаче не е правно обвързваща

Климатичните промени, предизвикани от горенето на изкопаеми горива, са причината за масовата декислородизация, тъй като по-топлите води съдържат по-малко кислород. Крайбрежните мъртви зони са резултат от тора и нечистотиите от канализациите, изтичащи в морето.

Проучването, публикувано в сп. Science, е първото всеобхватно изследване по темата, като в него се твърди: "Изчезвания в голям мащаб в историята на Земята са свързани с топлия климат и океани, в които има недостиг на кислород", изтъква водещият автор Денис Брайтбърг от американския Център за изследване на околната среда "Смитсониън", като допълва: "При настоящия темп на климатични промени последиците за хората ще бъдат толкова ужасни, че е трудно да си представим, че е налице добър сценарий."

"Това е проблем, който можем да разрешим", уверява Брайтбърг, посочвайки: "Спирането на климатичните промени изисква глобални усилия, но дори действията по места могат да помогнат в борбата срещу намаляването на кислорода."

Все по-малко кислород в океаните заради климатичните промени

Все по-малко кислород в океаните заради климатичните промени

Ужасни последици за живота на морските обитатели, след това и за хората

Проф. Робърт Диас от Института по морска наука във Вирджиния обаче изтъква в тази връзка, че тези проблеми не са приоритет за правителствата по света. "За съжаление, ще трябва да се мине през сериозна и постоянна смъртност в риболовните зони, за да може да бъде осъзната сериозността на проблема с ниските нива на кислород в океана", предупреждава ученият.

Океаните изхранват повече от 500 млн. души, особено в по-бедните страни, и осигуряват работа за 350 млн. души. Но се съобщава за най-малко 500 мъртви зони към момента в крайбрежни райони, което е скок от повече от десет пъти в сравнение с по-малко от 50 такива зони през 1950 г. Липсата на мониторинг в много региони по света означава, че истинският брой на мъртвите зони може да е много по-висок.