Щамът на коронавирус "Омикрон" е идентифициран в още шест американски щата. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на местните власти.

Откриването на новия вариант беше обявено на 3 декември за щатите Ню Джърси, Мериленд, Мисури, Небраска, Пенсилвания и Юта.

По-рано "Омикрон" беше засечен в Калифорния, Колорадо, Минесота, Ню Йорк, както и на Хаваите.

Регистриран е първи случай на Омикрон в САЩ

Регистриран е първи случай на Омикрон в САЩ

Пациент, който пристигнал в Сан Франциско от Южна Африка...

В момента, както каза ръководителят на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) Рошел Валенски на брифинг в Белия дом, "делта" остава преобладаващият щам в САЩ. Съобщава се, че здравната агенция разследва възможни случаи на поява на варианта на "Омикрон" в други щати на страната.

Общо 15 случая на "Омикрон" са идентифицирани в Канада, включително при дете под 12 години, което наскоро е пътувало до Южна Африка, казаха канадските лекари.

Вариант B.1.1.529, наречен "Омикрон", беше идентифициран за първи път в Южна Африка в края на ноември. Към вечерта на 3 декември този вариант е открит в 40 страни по света. Новият вариант има голям брой мутации - 32. Според вирусолозите големият брой мутации е "сериозен проблем", тъй като вирусът, вероятно може да заобикаля имунитета на преболедувалите и ваксинираните.