45 милиона души в 43 държави са "на ръба на глада", като само за последната година тази стойност е нараснала с близо 3 милиона, предупреди Световната програма по прехраната към ООН.

"Военните конфликти, климатичните промени и COVID-19 увеличават драстично гладуващите. По последни данни над 45 милиона души са на ръба на глада", заяви Дейвид Бийзли, изпълнителен директор на програмата, цитиран от "Дойче Веле".

Основна роля за големия ръст през последната година има ситуацията в Афганистан. Завземането на властта от талибаните изправи много от жителите на страната пред несигурност за прехраната им.

"Предизвиканите от хората конфликти са причина за нестабилност и подхранват нова разрушителна вълна от глад, която заплашва да залее света", казва Бийзли. "Цените на горивата се увеличават, цените на храните се покачват, торовете са по-скъпи и всичко това се отразява на нови кризи като тази, която се развива в момента в Афганистан, както и на дългогодишни извънредни ситуации като Йемен и Сирия", допълни той.

Световната програма по прехраната към ООН увеличи подкрепата си за близо 23 млн. души в нужда в Афганистан, след като талибаните си върнаха властта.

Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

Хуманитарните организации не могат сами…

В момента именно Афганистан се превръща "в най-голямата хуманитарна криза в света", като нуждите ѝ надхвърлят тези на другите най-засегнати държави, става още ясно от данните на програмата.

Афганистан на ръба на хуманитарна криза

Афганистан на ръба на хуманитарна криза

След като талибаните настъпват