ООН отчита значителен брой убити и ранени цивилни при атаки в Афганистан, след като талибаните превзеха властта в страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Заключението е въпреки рязкото намаляване на жертвите в сравнение с предишни години на война и бунтове.

Нов доклад на мисията на ООН в Афганистан сочи, че от видването на власт на талибаните в средата на август 2021 г. до края на май тази година е имало 3774 цивилни жертви и пострадали, от които 1095 души, убити при насилие в страната.

За сравнение, само през 2020 г. жертвите и ранените са 8820, от които убитите са 3035 души.

Талибаните превзеха страната през август 2021 г., докато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици от изтеглянето си от Афганистан след две десетилетия война.

ООН посочва, че 3/4 от атаките, откакто талибаните завзеха властта, са били с импровизирани взривни устройства в "населени райони, сред които места за поклонение, училища и пазари". Сред убитите са 92 жени и 287 деца.

Талибаните призоваха ООН да не се намесва в делата им

Талибаните призоваха ООН да не се намесва в делата им

След критичния доклад на специалния пратеник

Отчита се значително увеличение на цивилните жертви в резултат на атаки с импровизирани взривни устройства срещу места за поклонение - предимно на малцинствените мюсюлмани шиити - в сравнение с тригодишния период преди управлението на талибаните.

Най-малко 95 души са били убити при атаки срещу училища, учебни заведения и други места, насочени към хазарската общност, съставена предимно от шиити.

Повечето от атаките с импровизирани взривни устройства са извършени от местния клон на групировката "Ислямска държава" - известна като "Ислямска държава" - Хорасан - сунитска бойна група и основен съперник на талибаните.

"Нападенията срещу цивилни и граждански обекти са осъдителни и трябва да спрат", подчерта Фиона Фрейзър, ръководител на службата за човешки права на мисията на ООН в Афганистан. Тя призова талибаните да "изпълнят задължението си да защитават правото на живот" на афганистанския народ.

В доклада на ООН се отбелязва, че "значителен брой" от смъртните случаи са вследствие на атаки, за които никога не е поемана отговорност или които мисията на ООН не може да припише на никоя група.

Талибаните отхвърлиха като "неоснователен и пристрастен" доклад на ООН

Талибаните отхвърлиха като "неоснователен и пристрастен" доклад на ООН

В документа се предполага, че в редиците им има разцепление и конфликт

Освен това в доклада се изразява загриженост относно колко са смъртоносни самоубийствените атаки, извършвани след превземането на талибаните, като по-малко нападения причиняват повече цивилни жертви.

Отбелязва се, че атаките се случват на фона на финансова и икономическа криза в цялата страна. С резкия спад на финансирането отвън след идването на власт на талибаните, пострадалите имат трудности с получаването на достъп до "медицинска, финансова и психосоциална подкрепа".

В доклада на ООН се изисква незабавно преустановяване на атаките и се подчертава, че талибанското правителство носи отговорност за безопасността на афганистанците.

От своя страна талибаните твърдят, че са поели управлението в момент, когато Афганистан е бил "пред колапс" и са "успели да спасят страната и правителството от криза" чрез вземане на разумни решения и правилно управление.

Репресиите срещу жените спъват признаването на талибаните

Репресиите срещу жените спъват признаването на талибаните

Афганистан се бори още с епидемии и глад

Ръководеното от талибаните външно министерство посочва, че ситуацията постепенно се е подобрила от август 2021 г.

"Сигурността е осигурена в цялата страна", изтъкват от ведомството.

Въпреки първоначалните обещания през 2021 г. за по-умерена администрация, талибаните наложиха строги правила, след като превзеха страната. Те забраниха образованието на момичетата след шести клас, както и участието на афганистанските жени в обществения живот и повечето работа, включително за неправителствени организации и ООН.

Мерките се върнаха към тези по време на предишното управление на талибаните в Афганистан в края на 90-те години, когато отново наложиха стриктното си тълкуване на ислямското право, или шариата.

ООН призова талибаните да спрат екзекуциите

ООН призова талибаните да спрат екзекуциите

Телесното наказание е нарушение на Конвенцията срещу изтезанията и трябва да спре