Въпреки увеличението на екстремните метеорологични и климатични бедствия половината държави по света не разполагат с модерни системи за ранно предупреждение, необходими за спасяването на човешки животи. Това се посочва в нов доклад на Метеорологичната агенция на ООН и Агенцията за намаляване на риска от бедствия, цитиран от "Франс прес".

Установено е, че в страните с лоши системи за ранно предупреждение смъртността от бедствия е около осем пъти по-висока от тази в страните със силни мерки.

Подходящите системи за ранно предупреждение за наводнения, суши, горещини, бури или други бедствия позволяват планиране, за да се сведат до минимум неблагоприятните последици.

"Екстремни метеорологични явления ще има. Но не е необходимо те да се превръщат в смъртоносни бедствия", подчерта генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

В доклада се посочва, че тъй като последиците от изменението на климата се усещат все по-силно, светът става свидетел на все повече бедствия, които имат "утежняващи и каскадни последици".

По тази причина страните трябва да разполагат със системи за ранно предупреждение за многобройни опасности. Към момента обаче едва половината от държавите в света имали такива механизми.

От горещи вълни до наводнения, климатичните промени влошиха екстремните метеорологични явления през 2021-а

От горещи вълни до наводнения, климатичните промени влошиха екстремните метеорологични явления през 2021-а

Екстремните метеорологични явления през 2021 г. счупиха рекорди по целия свят

Бедните региони, които често са най-уязвими към климатични сътресения и природни бедствия, са най-зле оборудвани, а държавите все по-често се сблъскват със ситуации с множество въздействия.

По-малко от половината от най-слабо развитите страни в света и само 1/3 от малките островни развиващи се държави разполагат със системи за ранно предупреждение за многобройни рискове, се отбелязва в доклада.

Това е ситуация, която трябва спешно да се промени, за да се спасят човешки животи, средства за препитание и имущество, настоя Мами Мизутори, ръководител на Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия, която изрази тревога от "значителните пропуски в защитата".

С нарастването на заплахите системите за ранно предупреждение междувременно допринесоха за значително намаляване на смъртността, свързана с бедствия.

Докладът на ООН сочи, че броят на хората, засегнати от бедствия, почти се е удвоил - от средно 1147 на 100 000 души годишно в периода 2005-2014 г. до 2066 души в периода 2012-2021 г.

Климатичните промени удвоиха природните бедствия от 2000 г.

Климатичните промени удвоиха природните бедствия от 2000 г.

Между 2000 и 2019 г. са се случили 7348 големи природни бедствия

Същевременно обаче броят на хората, загинали или изчезнали след бедствия, е намалял от 1,77 на 100 000 души годишно през по-ранния период до 0,84 през по-късния.

Мизутори припомни скорошните катастрофални мусонни наводнения в Пакистан, които потопиха 1/3 от територията на страната и причиниха смъртта на близо 1700 души.

Въпреки това бедствие броят на жертвите щеше да бъде много по-голям, ако не бяха системите за ранно предупреждение, подчерта тя.

ООН настоява всички страни да въведат системи за ранно предупреждение в рамките на пет години.

Организацията трябва да представи план за действие по време на срещата на върха за климата COP27 през ноември в Египет.

Тези, които са направили най-малко за причиняването на климатичната криза, плащат най-високата цена, обобщи Гутериш.

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Страшни констатации: светът е много далеч от ограничаването на глобалното затопляне

Светът се е запътил към климатична катастрофа