От екипа, който ръководи операцията по изваждането на потъналия кораб „Коста Конкордия", съобщиха намеренията си да започнат новата фаза по премахването на останките от 114 000-тонния плавателен съд през юни тази година.

Италианският министър на околната среда Андреа Орландо даде пресконференция в Рим, на която разказа подробности около следващия етап от демонтирането на части от круширалия край остров Джилио кораб.

През септември миналата година той беше изправен при продължила 19 часа операция, след което работници започнаха да свалят един по един елементи от конструкцията.

Повече от 1000 бетонни подпори и шест подводни платформи бяха използвани за стабилизирането на „Коста Конкордия" по време на акцията. Очаква се елементите от луксозния круизен кораб да бъдат предадени за скрап.

Преди три дни прокуратурата в Италия настоя срещу капитана на кораба „Коста Конкордия", който на 13 януари 2012 г. предизвика смъртта на 32-ма души, да бъде заведено дело за убийство по непредпазливост.

В хода на разследването бе установено, че Франческо Скетино е причинил смъртта на повече от един човек, корабокрушение и след това е изоставил плавателния съд, при това доста преди всички останали пътници да бъдат изведени.

Прокурорът по делото Франческо Верузио заяви, че "с голямо съжаление се налага да потвърди тези обстоятелства".

Над 4252-ма пътници имаше в 290-метровия лайнер, поел на пътешествие по бреговете на Средиземно море. Ранените при инцидента бяха 64, някои от които получиха сериозни травми.