Осем миньори са загинали при инцидент, станал тази сутрин в рудника "Соко" в източносръбския град Алексинац, а други 20 са ранени, е заявила Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, цитирана от РИА Новости. Тази информация опровергава по-ранните съобщения, че е възникнала експлозия.

Десетки хора в неизвестност след свлачище в мина в Мианмар

Десетки хора в неизвестност след свлачище в мина в Мианмар

Обектът е за добив на нефрит

Срутването е станало в мината за кафяви въглища "Соко" близо до град Соко баня в Южна Сърбия между 04:00 и 05:00 часа (05:00-06:00 българско време). Според ръководството на поликлиниката в град Алексинац повечето ранени имат леки травми. Близките медицински центрове са изпратили свои екипи на помощ. От рудника са били спасени 65 миньори.

Ръководството на минното предприятие съобщи данните за осем миньори, загинали при бедствието в петък сутринта, като най-младият от тях е на 31 години. Сред загиналите са и двама негови колеги, родени през 1985 и 1988 г., останалите миньори са по-възрастни.

Става ясно, че жертвите са оставили 12 деца и държавата ще им помогне. Сръбският президент Александър Вучич също изпрати телеграма в петък, за да изрази съболезнования и думи на подкрепа към семействата на загиналите.

Министър Зорана Михайлович заяви: "Още веднъж изказвам съболезнования на семействата на загиналите миньори, чиито тела бяха изпратени в Ниш, където ще бъде извършена аутопсия. Разследващите органи работят, извършват се всички надлежни проверки, (работи и) полицията и съм сигурна, че ние скоро ще знаем причините за случилото се.Това е мина с метан, оборудвана с всичко необходимо за наблюдение и всяка секунда от случващото се е заснета.Нямаше експлозия,за съжаление миньорите се задушиха от изпускане на метан с висока концентрация."

Тежък инцидент в руска мина, десетки са пострадалите

Тежък инцидент в руска мина, десетки са пострадалите

Съобщава се и за жертви