Глобалните температури са се увеличили до нива, които не са виждани в продължение на 115 хил. години, което изисква да бъде постигнат невероятен технологичен напредък, който ще струва на следващите поколения стотици трилиони долари, за да се реши проблемът. Това предупреждават учени, чиято е основната заслуга за алармирането на обществеността за проблема с климатичните промени, пише в. „Гардиън”.

Нов доклад, представен от Джеймс Хансен, бивш старши научен сътрудник в американската космическа агенция НАСА, и 11 други експерти, твърди, че температурата през 2016 г. вероятно ще бъде 1,25 градуса по Целзий над тази от прединдустриалните времена, следвайки тенденцията за затопляне, при която светът се загрява с 0,18 градуса по Целзий на десетилетие през последните 45 години.   

Това равнище на затопляне е довело планетата до толкова високи температури, каквито последно е имало през еемския период, междуледникова епоха, приключила преди 115 хил. години, когато е имало много по-малко лед и морското равнище е било 6 до 9 метра по-високо от съвременното.

За да се постигнат целите, определени в споразумението от Париж през миналата година за избягването на катастрофалните климатични промени, ще се наложи „мащабно изсмукване на въглероден диоксид” от атмосферата, което обаче ще струва невъобразимите 104 трлн. до 570 трлн. долара през следващото столетие, като „опасностите са огромни, а осъществимостта и успехът на плана е под въпрос”, се изтъква още в статията.  

„Съществува погрешното схващане, че ние сме започнали да обръщаме необходимото внимание на проблема с климата”, изтъква Хансен, който изкара климатичните промени в публичното пространство чрез свидетелствата си пред американския конгрес през 1980-те години. „Това недоразумение се основава на споразумението за климата от Париж, в което правителствата се потупаха едни други по гърба, но когато се вгледате в науката, това е далеч от действителността. Дори и да приемем оптимистични допускания (намаляване на емисиите в бъдеще), ще струва стотици трилиони довари. Потенциално това поставя младите хора в ситуация, която е извън техния контрол. Не е ясно дали те ще са в състояние да предприемат подобни действия”, предупреждава ученият.