Френските власти ще се допитват до гражданите как да бъде възстановена катедралата "Нотр Дам", съобщиха от Агенция "Франс прес", цитирайки министъра на културата Франк Ристер.

"Французите ще могат да направят своите предложение, след което ще преценим как да възстановим "Нотр Дам", заяви Ристер пред местни медии.

Той обеща да има "дебат и широки консултации" по темата, макар че правителството ще има последната дума за начина, по който ще бъде реставрирана парижката катедрала.

Припомняме, "Нотр Дам" беше опустошена от пожар на 15 април. Президентът Емануел Макрон обеща емблематичната сграда да бъде цялостно възстановена в рамките на пет години. Покривът на катедралата беше погълнат от пожара, а причините, довели до инцидента, все още се изясняват.

Макрон: Ще възстановим „Нотр Дам“ за 5 години

Макрон: Ще възстановим „Нотр Дам“ за 5 години

За броени часове бяха събрани над 700 млн. евро…

Франция инициира международен архитектурен конкурс за реконструкция, която да придаде модерни щрихи на структурата на сградата, датираща от 13-ти век.

Според проучване на "YouGov" обаче 54% от французите предпочитат катедралата да бъде възстановена в абсолютно същия вид, включително с кулата и сложната "гора" от масивни дъбови греди, които крепяха оловния покрив.

Само една четвърт от анкетираните смятат, че трябва да бъдат добавени и модерни архитектурни щрихи, а останалите 21% нямат мнение по въпроса.

"Обикновено когато се реконструират катедрали, се добавят и нови елементи. Защо да не направим някои архитектурни изменения, които да ни позволяват да кажем, че има "преди" и "след", вместо да се преструваме, че не се е случило нищо?", пита Ристер.

Той обаче увери, че решението за това ще бъде взето след консултации и няма да се действа "зад гърба на хората".

Макрон събира водещи архитекти и реставратори за "Нотр Дам"
Обновена

Макрон събира водещи архитекти и реставратори за "Нотр Дам"

Най-богата фамилия във Франция дава 100 милиона евро за катедралата