Полицейски служител беше ранен при взрив на автомобил на паркинга на синагога във Франция, съобщава "Ройтерс".

Инцедунтът е станал в град Ла Гранд Мот.

Официални лица нарекоха инцидента умишлена атака и заявиха, че сигурността на еврейските институции ще бъде засилена.

Полицията издирва заподозрян и разследването е поверено на прокуратурата за борба с тероризма, посочи премиерът Габриел Атал.

"Това е антисемитска атака. Отново нашите еврейски сънародници са мишена", подчерта Атал в социалната мрежа X и добави: "Няма да се откажем. Пред лицето на антисемитизма, пред лицето на насилието, ние никога няма да позволим да бъдем сплашени".

Макрон се закани да бъде безмилостен в борбата с антисемитизма

Макрон се закани да бъде безмилостен в борбата с антисемитизма

В страната са регистрирани 1159 акта на антисемитизъм от началото на октомври

Франция, подобно на други страни в Европа, отбеляза скок в инцидентите, свързани с антисемитизъм, след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и ответното нападение на Израел срещу Газа.

Местни медии съобщиха, че две коли, в една от които е имала поне една газова бутилка, са били подпалени на паркинга на синагогата около 8:30 сутринта местно време.

"Взрив на газова бутилка в кола пред синагогата Гранд Мот във времето, в което се очаква да дойдат вярващите: това не е просто нападение срещу място за поклонение, това е опит за убиване на евреи", подчерта Йонатан Арфи, който ръководи CRIF - организация-чадър на френски еврейски групи.

Животът на ранения полицай не е в опасност.

От полицията потвърдиха за опита за палеж, но отказаха да разкрият повече подробности.

Очаква се Атал и министърът на вътрешните работи Жерар Дарманин да посетят синагогата по-късно днес. Дарманин обяви, че полицейската охрана на синагогите и еврейските училища и магазини ще бъде засилена в цяла Франция.

Антисемитизмът се завърна в предизборната кампания във Франция

Антисемитизмът се завърна в предизборната кампания във Франция

Нов проблем за избирателите