Южната част на Судан, където в последните месеци отново нараства напрежението между отделните племена, изпада в още по-дълбока криза.
Липсват храни и медикаменти.

Освен заради гражданските конфликти, тази година кризата се усилва и от лошата реколта и намалялата международна финансова помощ.
Южен Судан е пред сериозна продоволствена криза, предупреди дирекцията на ООН по хуманитарните въпроси.

ООН призова страните донори да внесат цялата обещана за тази година помощ, както и да увеличат финансирането.
За 2009 година Комитетът към ООН поиска 412.5 милиона долара, до този момент обаче са внесени 60 милиона.

В призива на ООН се посочва, че освен на района Дарфур, международното общество трябва да обърне внимание и на южната част на страната. Населението там също се нуждае спешно от помощ след приключилата неотдавна 22-годишна война.

По данни на ООН само в последния месец са загинали повече от 2 000 души, а няколко хиляди са станали бежанци.
В много от районите, които са отдалечени и труднодостъпни, международните хуманитарни работници не могат дори да достигнат.

Мирното споразумение, сключено през януари 2005 година между правителството на Судан и бунтовниците от южните части на страната, се базира на разделение на пълномощията и доходите от природните ресурси между Центъра и Юга. 22-годишния конфликт отне живота на повече от половин милион души.

В момента контролът е поет от миротворческите сили на ООН. За 2011 година споразумението предвижда провеждане на референдум за отделянето и автономия от Севера.