При две земетресения на турско-сирийската граница в понеделник вечерта са пострадали 294 души, съобщи в "Туитър" турският министър на здравеопазването Фахреттин Коча.

Той заяви, че състоянието на 18 пострадали е тежко и се налага да бъдат транспортирани до болниците в Адана и Дортьол.

Фахреттин Коча съобщи също, че в шест болници, които са продължили да работят след силното земетресение на 6 февруари, са се появили пукнатини при новия трус и там не се приемат пациенти като предпазна мярка.

Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщава за смъртта на възрастна жена, която е починала от сърдечен удар, причинен от паниката във връзка със земетресението. Съобщава се и за няколко десетки жертви в градовете Тартус и Банияс.

Най-малко 8 пострадали при новите земетресения в Турция

Най-малко 8 пострадали при новите земетресения в Турция

Властите вземат мерки

По-рано беше съобщено, че при ново земетресение в Турция са загинали трима души. Също така тогава беше известно, че 213 души са били ранени.

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер удари турско-сирийската граница в понеделник вечерта. По-късно друго земетресение с магнитуд 5,8 удари в района на Самандаг в провинция Хатай. Твърди се, че новите трусове са разрушили някои от постройките, които вече са били повредени от земетресенията преди две седмици.

Земни трусове са били усетени в десет други провинции в Турция, както и в Сирия, Египет, Ирак, Йордания и Ливан.

Преди две седмици земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер удари Турция. То беше последвано от серия вторични трусове, един от които беше с магнитуд 7,6. Трусът причини сериозни щети и жертви в страната, както и в съседна Сирия.

Повече от 46 000 души са вече жертвите в Турция и Сирия

Повече от 46 000 души са вече жертвите в Турция и Сирия

Вероятно спасителната операция приключва тази вечер

По данни на Анадолската агенция броят на загиналите при земетресението в Турция е достигнал 41 156 души. Al Jazeera съобщи, че в Сирия са загинали повече от 5800 души.