Повече от 50 млн. души в САЩ са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19. Това показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ, цитирани от ДПА.

До момента са приложени общо 76 млн. дози. Повече от 25 млн. души вече са получили и двете дози от прилаганите двудозови ваксини.

От декември хората в САЩ са ваксинирани с ваксини на Pfizer/BioNTech или Moderna, всяка от които изисква поставянето на две дози.

Ваксината на Johnson & Johnson стана третата одобрена в САЩ

Ваксината на Johnson & Johnson стана третата одобрена в САЩ

Еднодозовата ваксина срещу коронавирус бе препоръчана от експертите на Администрацията по храните и лекарствата

Но скоро ще се използва и трета ваксина: Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в събота даде спешно одобрение за еднодозовата ваксина на американската компания Johnson & Johnson.

Ваксинациите в САЩ започнаха бавно, но наскоро набраха скорост. Координаторът по отношение реакцията срещу коронавируса в Белия дом Джеф Зайънтс обяви, че напоследък сe прилагат средно 1,7 млн. дози ваксини на ден.

Директорът на CDC Рошел Валенски обаче предупреди, че броят на новозаразените и починалите се задържа на високо ниво.

Ежедневно се регистрират малко над 67 000 новозаразени и близо 2000 починали, уточни тя. Въпреки че това е значително по-ниско отпреди няколко месеца, това не е причина да се дава сигнал за отбой, настоя тя.

Валенски е притеснена, че някои щати искат да започнат да отменят ограниченията, свързани с коронавируса.

САЩ разпределят 4 млн. дози от ваксината на J&J до вторник

САЩ разпределят 4 млн. дози от ваксината на J&J до вторник

От J&J обявиха, че целта им е да доставят 20 милиона дози до края на март и 100 милиона до юни