Еднодозовата ваксина срещу коронавирус на Johnson & Johnson бе препоръчана от експертите на Администрацията по храните и лекарствата за употреба в страната. Това стана ясно след заседанието им в петък. Решението бе очаквано, тъй като по-рано служители на Американската администрация за храните и лекарствата отбелязаха, че ваксината на американската фармацевтична компания изглежда безопасна и ефективна в изпитванията.

Тя ще бъде третата налична подобна ваксина в САЩ след тези на Pfizer и Moderna. Милиони дози от ваксината, която не се нуждае от специализирано хладилно съхранение, могат да бъдат на разположение в цялата страна през следващата седмица. Johnson & Johnson планира да достави 20 милиона дози до края на март. 

Ваксината на е показала 66% ефективност в предотвратяването на COVID-19 срещу множество варианти в глобално изпитване, включващо близо 44 000 души, уточни компанията миналия месец.

В САЩ: Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е ефективна и безопасна

В САЩ: Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е ефективна и безопасна

Това трасира пътя за одобрението ѝ за спешна употреба

Ваксината е била ефективна за намаляване на риска от COVID-19 и предотвратяване на PCR-тест, потвърдил COVID-19 поне 14 дни след ваксинацията, посочва FDA в своите документи.

Трима получатели на ваксината са имали тежки странични ефекти по време на изпитването, но FDA изтъква, че нейният анализ не повдига конкретни опасения за безопасността, които биха изключили издаването на разрешение за спешна употреба.

Johnson & Johnson по-рано не публикуваха други подробности за данните от клиничното си изпитване освен тези за ефикасността на ваксината.

Ефективността ѝ варира от 72% в САЩ до 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка, където се разпространява нов щам на коронавируса, въпреки че ваксината е 85% ефективна като цяло за спиране на тежки случаи на заболяването.

Разпространението на трета ваксина идва на фона на над 500 000 смъртни случая по време на пандемията. По-рано тази седмица Джо Байдън отбеляза, че страната вече регистрира над 50 милиона ваксинирани, а той обеща по-рано да бъдат ваксинирани 100 милиона души през първите му 100 дни на поста.

Ваксината от една доза на Johnson & Johnson показа 66% ефективност срещу COVID-19

Ваксината от една доза на Johnson & Johnson показа 66% ефективност срещу COVID-19

Една доза се поставя при тази ваксина за разлика от другите