Полетите от и до летище Женева бяха прекъснати в петък, след като точно зад оградата избухна голям пожар, съобщи за АФП говорител на второто по натовареност летище в Швейцария.

Първоначално се виждаше черен дим, който излизаше от строителна площадка, предназначена за бъдещ център за кандидати за убежище.

"Поради пожар в края на пистата кацанията и излитанията са преустановени от 17:35 ч. (1535 GMT)", съобщи летището в Twitter.

Вечерта говорителят на летището Игнас Жанерат заяви пред АФП, че пожарът е "под контрол", но служителите трябва да "обезопасят района и да отстранят отломките".

Пожарът е "извън периметъра на летището" и "създава много дим", каза той.

Около 16.30 ч. по Гринуич журналист от АФП отбеляза, че няма видими пламъци или дим. Пожарникарите продължиха да обливат с маркучи сградата, която е заобиколена от скеле и брезенти.

Някои пристигащи полети бяха пренасочени към Лион и Базел.

Женева е второто най-натоварено летище в Швейцария след Цюрих. Поставена на ръба на швейцарската територия, пистата е в непосредствена близост до границата с Франция.

През 2021 г. летището е посрещнало повече от 5,9 млн. пътници, което е по-малко от нивото преди пандемията - близо 18 млн. през 2019 г.