Властите на испанския остров Тенерифе евакуираха около 3000 души от домовете им през нощта, тъй като горски пожар, предизвикан от високи температури и силни ветрове, се разгоря в гориста местност, вече опустошена от пожарите през август, предава Ройтерс.

Службите за спешна помощ съобщиха в четвъртък на платформата за съобщения X, известна преди като "Туитър", че са поискали помощ от Военното звено за спешни случаи на армията заради пожара, който избухна в сряда.

Горският пожар през август горя дни наред, унищожавайки около 15 000 хектара гори в рамките на националния парк около вулкана Тейде, най-високия връх в Испания. Тогава също бяха евакуирани хиляди, като повечето се върнаха по домовете си.

Регионалният лидер на Канарските острови Фернандо Клавихо каза на бизнес събитие в Мадрид в четвъртък, че пожарът през август е бил овладян, но никога не е бил напълно потушен, като в гората все още тлее жар.

Той каза, че усилията за гасене на пожара през нощта са "минали добре".

"Има по-малко субстрат (за огъня), така че не трябва да излиза извън контрол", каза Клавихо, имайки предвид вече изпепеления терен.

Островът, разположен в Атлантическия океан край северозападния бряг на Африка, е обхванат от вълна от високи температури, които се очаква да достигнат 39 градуса по Целзий в четвъртък.

Мъж от Тенерифе е арестуван за хвърляне на камъни по противопожарен хеликоптер

Мъж от Тенерифе е арестуван за хвърляне на камъни по противопожарен хеликоптер

Камъните са ударили и повредили лопатките на опашната перка на хеликоптера