В поредната гореща събота в Галисия - автономната област в северозападната част на Испания, избухнаха седем пожара, които опустошиха 4000 хектара.

От испанския "Ел Паис" отчитат, че вече 23-и ден жителите на Галисия стават свидетели как огнените пламъци унищожават горите им - вече над 39 000 хектара.

Неприятно бяха изненадани и над 700 къмпингуващи в селището Рибейра в провинция Ла Коруня, където по данни на кмета огънят е погълнал между шест и осем каравани. Туристите веднага са били евакуирани в други къмпинги и спортни центрове.

В Бойро пожарите унищожиха 1750 хектара. Имаше опасения, че огънят ще продължи и ще достигне до регионалната болница, заради което регионалният министър, отговарящ за селските райони, Хосе Гонсалес, се разпореди срещу огнената стихия да се реагира и по въздух, и по земя.

Но ситуацията в региона продължи да се усложнява заради голямото количество плевели, вятъра и тежката суша, която измъчва Галисия цяло лято.

Пожарите в Европа продължават на фона на горещата вълна
Обновена

Пожарите в Европа продължават на фона на горещата вълна

360 души са починали от горещото време в Испания

Потреблението на вода е ограничено дори в туристически градове като Понтеведра, от водоснабдителната конфедерация Miño-Sil призоваха жителите на Галисия да използват "рационално водата", предвид прогнозите, че още "няколко месеца" няма да вали дъжд.

Някои участъци от река Миньо могат да се прекосяват без никакъв проблем, а притоците й - Сил, Кабе и Лимиа са застрашително пресъхващи.

И в Арбо, в южната част на провинция Понтеведра, пожарникарите се опитват да овладеят два пожара едновременно. Единият вече е погълнал 400 хектара, другият - 100 хектара. Жителите на Потневедра са силно разтревожени дали вятърът няма да промени посоката си и дали огънят няма да се доближи опасно близко до къщите им.

Досега се наблюдава неприятна тенденция - пожар, разгорял се към седем вечерта, през нощта вече представлява сериозно предизвикателство, тъй като от хеликоптерите не могат да го гасят и остават само наземните екипи и жителите на населените места, които потушават огъня, с каквото могат.