Най-малко 41 души са загинали и 45 са пострадали при пожар в неделя в египетския град Гиза. Повечето от жертвите са деца.

Информацията е потвърдена от два източника, съобщи Reuters.

Пожарът е бил предизвикан от електричество по време на литургия в коптската църква Абу Сифин в квартал "Имбаба". На службата са присъствали 5 000 души.

Огънят е блокирал входа на църквата, като е предизвикал паническо бягство.

"Хората се бяха струпали на третия и четвъртия етаж и видяхме дим, идващ от втория етаж. Хората се втурнаха да слизат надолу по стълбите и почнаха да падат един върху друг," казва Ясир Мунир, един поклонниците, които са били в църквата по време на инцидента.

"Тогава чухме трясък, искри и огън излизаха от прозореца", посочва той и допълва, че той и дъщеря му са били на приземния етаж и са успели да избягат.

Две жертви след взрив и пожар на пазар в Ереван
Обновена

Две жертви след взрив и пожар на пазар в Ереван

Ранени са 60 души, 22-ма от които вече са изписани от болница

Гиза е вторият по големина град в Египет и е разположен срещу Кайро, от другата страна на река Нил.

"Изказвам си съболезнования на семействата на невинните жертви, които починаха, за да бъдат със своя Господ в един от неговите молитвени домове", написа египетският президент Абдел Фатах ал Сиси в Twitter.

Причинените от електричество пожари не са рядкост в Екипет. В края на 2020 г. в пожар в болница, лекуваща COVID-19, загинаха поне 7 души.

Според изявление на Министерството на вътрешните работи огледът на криминалистите е показал, че пожарът е започнал в климатика на втория етаж, в резултат от електрическа неизправност. Основната причина за смъртта на жертвите е обгазяване. Семействата на загиналите ще получат 100 000 египетски лири (5 220 долара).