В град Новошахтинск, Ростовска област, е избухнал пожар на територията на нефтопреработвателен завод. Площта на пожара е 100 квадратни метра. Това беше съобщено на журналисти в сряда в пресслужбата на Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации на Русия за региона, предава ТАСС.

"Ростовска област, град Новошахтинск, улица Хмелницка 9, в 10:24 московско време (9:24 часа българско време) е получено съобщение за пожар на територията на нефтопреработвателен завод. Площта на пожара е била предварително 100 кв. м", се казва в съобщението.​​​

Както уточняват от пресслужбата, пожарът е възникнал на територията на завода "Ресурс". В 10:59 московско време пожарникарите са локализирали пожара. В борбата с огъня участват 42 души, 13 единици техника.

По-късно стана известно за ликвидиране на откритото горене.

По предварителни данни пожарът е възникнал в една от инсталациите. Информация за пострадали не е постъпвала. Също така не се съобщава за възможните причини за инцидента.

Гори склад за гориво край Белгород

Гори склад за гориво край Белгород

Един от резервоарите е повреден

Град Новошахтинск се намира близо до границата на Ростовска област със самопровъзгласилата се Луганска народна република, анексирана от Русия на 30 септември 2022.

На 6 декември в същия град дезертирал руски наемник, вербуван от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" откри огън по полицейски служители. Преди да бъде вербуван, той е излежавал присъда за грабеж в района в Уфа, Башкирия. На следващия ден той бе ликвидиран в окрайнините на града.

След началото на руското нахлуване в Украйна периодично избухват пожари в петролни рафинерии и складове в близост до границата с Украйна, за чието предизвикване официален Киев никога не е поемал отговорност, но същевременно заявява, че тъй като тези обекти се използват за снабдяване на руската армия с горива те са легитимни цели за украинските цели. Подобни мнения изразиха и някои западни лидери.

В интервю за Ройтерс ръководителят на украинският Съвет за национална сигурност Олексий Данилов заяви, че Украйна има право да нанася удари по обекти, от които се изстрелват ракети по украинските деца дълбоко от руска територия.

Доброволци от украинските спецчасти пренасят битката на територията на Русия

Доброволци от украинските спецчасти пренасят битката на територията на Русия

От батальона отвличат висши руски служители, унищожават военни инфраструктури, свалят самолети